Adózási változások 2021-től

2021. január 28., 10:58
Tisztelt adófizető állampolgárok!

2021. január elsejétől változnak az adózási szabályok.
Részletekért katt ide!

Tájékoztató a helyi iparűzési adó változásokról

 

A 2021. január 1- napján hatályba lépő adó jogszabály változások értelmében a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – továbbá az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz elektronikus úton, a NAV által erre rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti. Az e-önkormányzat portál helyi iparűzési adó űrlapjai központilag visszavonásra kerülnek.

Továbbá tájékoztatjuk, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes – a Htv. szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó – adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni, ha erre vonatkozóan nyilatkozatot tesznek.

A vállalkozóknak (a 2021. március 15-i előlegfizetés miatt) nyilatkozatot kell tenniük legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára, ha élni kívánnak az adó felezés lehetőségével.

Az említett nyilatkozat 2021 januárjától kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon (21NYHIPA) nyújtható be.

A nyilatkozat alapján a meg nem fizetendő előleg-részlet összegével az Önkormányzat adóhatósága a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Együttműködésüket köszönjük!

                                                                       Gyarmat Községi Önkormányzat

 

 


« Vissza az előző oldalra!


Gyarmat Községi Önkormányzat - Magyar