Óvoda bővítése Gyarmaton

https://gyarmat.hu/hu/galeria/ovodabovites-2018/

 

Projekt megnevezése:

Az Aranydió Óvoda bővítése Gyarmaton

 

Projekt azonosító száma:

TOP-1.4.1-15-GM1-2016-00018

 

Kedvezményezett:

Gyarmat Községi Önkormányzat

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

15 999 460 Ft

 

A finanszírozás típusa:

Európai Regionális Fejlesztési Alap

 

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja:

2017. június 1.

 

A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja:

2019. május 31.

Projekt bemutatása

Gyarmat Községi Önkormányzat 100%-os európai uniós támogatást nyert az Aranydió Óvoda fejlesztésére és bővítésére. Ez azt jelenti, hogy az 15,99 millió forintos Európai Regionális Fejlesztési Alaptól kapott támogatásból fejlesztik, és több helyiséggel bővítik az Intézményt.

Gyarmaton jelenleg egy óvodai intézmény működik, amely 45 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja. Gyarmat településen megnövekedett a fiatal családok száma és ez immár tendencia, így a közel 16 millió forintos Európai Uniós támogatásnak köszönhetően Gyarmat Község Önkormányzata a településen lévő Aranydió Óvodát fejleszti és bővíti. Az óvodai férőhelyek bővítése csak új csoportszoba kialakításával lehetséges, így ennek érdekében egy csoportszobás férőhely bővítés történik, összesen 20 férőhely biztosításával. A férőhelybővítés mellett funkcióbővülés is megvalósul, hiszen a projekt terhére 15 db óvodai fektető, asztalok, székek és néhány játék kerül beszerzésre.

A beruházás során az óvodai feladatellátásnak megfelelő minőségű rész kialakítása érdekében a meglévő melegkonyhás rész kerül átalakításra. Új helyiségként pedig szertár, csoportszoba, dolgozói toalett (takarítószertár), mosókonyha, iroda, gyermek mosdó és mozgás korlátozott toalett került kialakításra.

Jelen projekt átfogó célja az óvodai ellátáshoz való hozzáférés térségi szintű javítása, valamint a szolgáltatások minőségének fejlesztése és a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése. A beruházásnak köszönhetően javul az óvodai ellátáshoz való térségi szintű hozzáférés, valamint növekszik a kisgyermeket nevelők munkavállalási aránya.

A fejlesztés eredményeként a szolgáltatások hozzáférhetővé válnak, kiegyenlítődnek vagy javulnak a területi különbségek, különösen a szegény családok és a hátrányos helyzetű gyermekek számára. Ezen kívül a fejlesztés illeszkedik az Aranydió óvoda nevelési gyakorlatához, hiszen az intézmény a befogadó-elvű nevelési gyakorlatot alkalmazza, és így a beruházás elősegíti a beilleszkedési, magatartási nehézséggel küzdő, valamint a többi gyermekkel együtt nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek integrált/integrációs nevelését és a HH/HHH gyermekek integrációját is.

2018.10.19-én a kivitelezés elérte a 100%-os készültséget, az óvoda bővítési munkálatai elkészültek.

A kivitelezés 2018. októberi befejezését követően az óvoda használatbavétele megtörtént - a jogerős használatbavételi engedélyt 2018. december 27-én kapta meg az Aranydió óvoda.

2019. május 31-én megtörtént a projekt fizikai befejezése.

 

 
Gyarmat Községi Önkormányzat - Magyar